Monday, May 25, 2009

we all love banana <3<3<3




helo..

i choose banana to be the main topic today because it makes today quite a special day...
*seperti yg najwa slalu ckp,"tak cliche" =D*

hari ni kakme buat pelik sket sbb tbe2 je teringin nk buat lepat pisang..
actually the whole family puasa hari ni..
*except najwa & ajim & abah*
so tgh hari tu kakme msk skit je utk makhluk dua org tu..
ptg tu..
ibu tnye kitorg nk mkn ape utk berbuka..
kakme ckp mkn je la lauk yg ade kt dapur tu..
*well, aku xckp ape2 sbb terlalu penat =D*

in all of a sudden,
kakme tbe2 ask ibu if die tau cmne nk buat lepat pisang..
die ckp die teringin..
then ibu ckpla kalau nk buat lepat pisang kne ade daun pisang..
lgpun kt umah xde pisang...
so ibu pun call la maklang *my auntie yg tinggal kt gentam* to ask her if there is any daun pisang at her house...
*since my maklang tu stay in rural area, die pun ckp ade and die akn tlg amikkn kt blakang umah die..kakme pun yay la..*
so kitorg pun kuarla ptg td utk g bli pisang and g umah maklang to take the daun pisang..
wpun penat puasa that day, ble ibu tnye,"dira nk bwk ke?"
for sure i took the chance and drive la honda tu..
*obviously aku akn drive even pnat mcm mnepun sbb terlalu gian..hikhikhik =))*
so kitorg pun went to my maklang's house and took the banana leaves...



inilah daun pisang dari umah maklang

after bukak puasa..
kakme pon memulakan projek lepat pisang die ngan ibu..
aku ngan najwa tgk je smbil mkn..
kakme lenyek2 pisang, campur ngan tepung & gula, gaul smpi sebati, bungkus dlm daun pisang, pastu kukus dlm kukusan ibu..
*this was from my observation...disebabkn kurg pengalaman memasak, aku pun xsure if i had used the correct term..sorry kalau slh!!~~*




ibu yg sedang membungkus adunan di dalam daun pisang maklang




lepat pisang dikukus dalam kukusan ibu


after kukus in about 15 minutes, lepat kakme pun siap..
sedapla jgk even pd aku cm kurang manis skit la..
kakme ckp lepat pisang kne masuk dlm fridge dlu..
ble sejuk bru sedap...
so all the lepats were put into the refrigerator..
and kitorg tngula ble da sejuk nnti bru mkn...

itula kisah lepat pisang hari ni...


till then

2 comments:

maryam said...

hahaha i luv u olwez tlk bout food

tp sy x suke bnana..ewww. :P

nadhira khairudin said...

maryam..
banana have lots of potassium..
gud for ur helth!!~~